Atliekų kultūra 3 sezonas 9 laida 2022 12 04

2022-12-04

UAB VAATC

Neatsakingą požiūrį į supančią aplinką rodo ir įprotis nesuvalgyti įsigyto maisto. Vidutiniškai, kiekvienas lietuvis per metus išmeta apie 60 kilogramų virtuvės atliekų. Nors ekonominė situacija sudėtinga, artėjančioms šventėms, kaip rodo apklausos, lietuviai neketina taupyti. Kaip išgauti kuo daugiau vertės iš maisto atliekų, papasakos Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro specialistai. Į klausimą, ar tikrai kokybiški ir tvarūs daiktai prieinami tik ypač pasiturintiems, atsakymą pateiks žiedinės ekonomikos ekspertas Domantas Tracevičius, dirbantis vienoje iš gerų daiktų dalinimosi stotelių „DĖK’ui“. Jo manymu, sukurti tiek brangesnį ilgaamžį, tiek pigų nekokybišką gaminį kainuoja panašiai, tik pastarojo kaštus padengia ne pirkėjai, o išnaudojami darbuotojai ar gamta, kenčianti nuo taršos. Gerą žinią belaukiant švenčių turi dailės mokytoja, auksarankių bendruomenės „Antras šansas“ siela Eglė Gilė. „Visos dovanos jau yra jūsų spintoje“. Patarimą, kaip jas surasti, išgirsite laidoje. Geras pavyzdys užkrečia. Taip nutiko vilnietėms paauglėms Faustai ir Liepai, išgirdusioms apie tvarkinguosius futbolo fanus iš Japonijos. Šie Katare vykstančiame FIFA pasaulio futbolo čempionate neskuba pirmieji palikti tribūnų, o, priešingai, pasilieka surinkti kitų paliktų šiukšlių. Ar tvarkingi krepšinio sirgaliai Lietuvoje, Fausta ir Liepa patikrino po Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusių rungtynių. Malonaus  žiūrėjimo!